Originalni naziv ove poslastice je Dunavski talas. I nije baš torta, više je kolač. :)
Ipak, mene je uvek podsećala na tortu, pa je tako i zovem. A, pošto je napravljena za Uskrs, dala sam joj ime ,,Uskršnja torta''. :)
Ovaj recept imam već nekoliko godina, a pronašla sam ga u jednom od izdanja ,,Blic žene''. Za tortu su vam potrebni sledeći sastojci:
Za testo:
- 3 žumanceta
- 15 kašika šećera
- 15 kašika mleka
- 15 kašika ulja
- 15 kašika brašna
- kesica praška za pecivo
- 3 belanceta
- 4 kašike kakaoa
- višnje (očišćene, naravno :D)
Za krem:
- 500 ml mleka
- 2 pudinga od čokolade
- 150 g šećera (ja stavim 6 kašika šećera)
Za premazivanje:
- 2 kesice šlaga (ja sam umutila 200 g šlaga sa 300 ml mleka)
- rendana čokolada (ja sam koristila kakao)
Priprema:
Pre nego što počnete sa spremanjem testa
za kolač, skuvajte puding (2 kesice pudinga sa 500 ml mleka i 6
kašika šećera).
Kada to završite, krenite sa pripremom
testa. Odvojite belanca od žumanaca i umutite ih u čvrst sneg. Posebno
(mikserom) umutite žumanca sa šećerom, dodajte ulje, mleko, brašno pomešano sa
praškom za pecivo i kakao. Sve to sjedinite mikserom, a zatim lagano, kašikom,
umešajte u to sneg od belanaca. Sve lepo sjedinite kašikom ili varjačom.
U podmazan i pobrašnjen pleh (srednje
veličine, otprilike 40x25 cm) sipajte polovinu testa i pecite ga 5 minuta (najviše!) u rerni
zagrejanoj na 180 stepeni. Na to polupečeno testo složite višnje (koliko
želite, po svom ukusu), prelijte pudingom koji je još uvek vruć, a onda i
drugom polovinom testa, pa ispecite do kraja (10 - 15 minuta, ali budite
obazrivi, nisu sve rerne iste :)).
Ohlađen kolač premažite šlagom i
ukrasite rendanom čokoladom, ili kakaom, ili čime god vi želite. :)
Stavite je u frižider, i kada se ohladi,
uživajte! :) Najbolje je da je napravite dan ranije, mada je lepa i istog dana
kada se napravi. Ali, što duže stoji, sve je lepša i lepša. Najlepša je kad se
dođe do poslednjeg parčeta. :D
Kremasta i osvežavajuća poslastica koja se svima
dopada! Svako ko je probao bio je oduševljen. Višnje joj daju poseban ukus, i
ne dozvoljavaju da torta bude preslatka ili mučna.
Uživala sam i praveći je i sladeći se, a
nadam se da ćete i vi. Pišite mi ukoliko isprobate recept!
Slobodno mi možete slati na facebook stranicu bloga svoje fotografije ovog kolača u vašoj izradi, i ja ću ih rado
objaviti na stranici.
Prijatno! :)
Нема коментара:
Постави коментар