Obožavam da isprobavam nove recepte, da menjam
stare i osmišljavam neke svoje. Na recept za ovu tortu sam slučajno naišla i
odlučila da ga isprobam. Dobila sam savršenu, ukusnu i veliku tortu! :)
Ne volim da stalno pravim iste torte koliko god da mi se sviđaju! Pored toliko raznovrsnih recepata to bi bilo besmisleno. :) Za ovaj recept sam saznala preko facebook-a, i to još pre skoro 3 meseca. Pažnju mi je privukao naslov ,,Torta o kojoj svi pričaju''. Obično ne otvaram članke koje obećavaju neku senzaciju, ali na ovaj sam kliknula. :)
Dopalo mi se ono što sam videla i pročitala, i
rešila da to bude moja rođendanska torta. ^.^ U recept sam unela neke male izmene, pa ću
ga tako i napisati.
Potrebni sastojci:
1. deo:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 3 kašike mlevenih oraha
- 1/2 kesice praška za pecivo
2. deo:
- 280 g mlevenog keksa
- 200 ml mleka (sobne temperature ili hladno)
- 200 g otopljene čokolade
- 150 g maslaca (margarina)
- oko 100 g šećera u prahu
3. deo:
- 200 g suvih smokvi
- 100 g suvog grožđa
- malo soka od pomorandže
4. deo:
- 4 pudinga od vanile
- 1 l mleka
- 1 maslac (margarin)
- oko 180 g šećera u prahu
5. deo:
- šlag od čokolade (ja sam koristila veliko pakovanje ,,C'' čokoladnog šlaga od 180 g)
Priprema:
* Pre svega bih vam preporučila da odmah na
početku skuvate puding, kako bi se ohladio dok pripremate ostale sastojke. Četiri pudinga skuvati sa litrom mleka i 8 kašika šećera.
1 deo: Umutiti sneg od belanaca, dodati šećer, žumanca, orahe, brašno i
prašak za pecivo. Sve lepo sjedinite, izlijte na papir za pečenje u pleh (ja
sam koristila pravougaoni pleh veličine 50x30 cm) i pecite u rerni na 180 stepeni
dok ne porumeni.
2. deo: Umutiti margarin sa šećerom u prahu,
dodati otopljenu čokoladu, keks i mleko. Sve sastojke sjediniti i rasporediti
na ohlađenu koru. Stavite u frižider dok izrađujete treći deo.
3. deo: Sameljite suve smokve i suvo grožđe,
dodajte onoliko soka od narandže koliko je potrebno da se smesa ujednači i da
može da se razmazuje nožem. Ja sam stavila otprilike 100 ml soka. Rasporedite
dobijenu smesu po torti.
4. deo: U ohlađen puding dodati margarin i šećer
u prahu, lepo umutiti i rasporediti na torti.
5. deo: Umutiti šlag po uputstvu sa kesice, njime
premazati tortu, i ukrasiti po želji.
Ja sam tortu pravila oko 3 sata, ali nije mi bilo teško da je napravim. Bila je prilično velika, ne tako visoka, taman kako volim. :) Jako je neobična zbog suvog voća koji se savršeno slaže sa ovim čokoladnim delom (mojim omiljenim). Šlag od čokolade mirisao je na sladoled i divno se uklopio sa ostalim delovima, i verujem da je on ovde mnogo bolji izbor od šlag pene, ili šlaga od vanile.
Nemojte da vas uplaši recept i ovi silni ,,delovi''. :) Mnogo je lakša
za izradu nego što to izgleda na prvi pogled. Svi koji su imali prilike da je
probaju su oduševljeni i tražili su recept.
Slobodno mi možete slati na facebook stranicu bloga svoje fotografije ove torte u vašoj izradi, i ja ću ih rado
objaviti na stranici. :)
Prijatno!
Super recet!
ОдговориИзбришиDrago mi je da Vam se sviđa! :))))
ИзбришиHvala na komentaru! ^.^