Najlepša torta

Obožavam da isprobavam nove recepte, da menjam stare i osmišljavam neke svoje. Na recept za ovu tortu sam slučajno naišla i odlučila da ga isprobam. Dobila sam savršenu, ukusnu i veliku tortu! :)


Ne volim da stalno pravim iste torte koliko god da mi se sviđaju! Pored toliko raznovrsnih recepata to bi bilo besmisleno. :) Za ovaj recept sam saznala preko facebook-a, i to još pre skoro 3 meseca. Pažnju mi je privukao naslov ,,Torta o kojoj svi pričaju''. Obično ne otvaram članke koje obećavaju neku senzaciju, ali na ovaj sam kliknula. :)


Dopalo mi se ono što sam videla i pročitala, i rešila da to bude moja rođendanska torta. ^.^ U recept sam unela neke male izmene, pa ću ga tako i napisati. 


Potrebni sastojci:

1. deo:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike mlevenih oraha
  • 1/2 kesice praška za pecivo

2. deo:

  • 280 g mlevenog keksa
  • 200 ml mleka (sobne temperature ili hladno)
  • 200 g otopljene čokolade
  • 150 g maslaca (margarina)
  • oko 100 g šećera u prahu

3. deo:

  • 200 g suvih smokvi
  • 100 g suvog grožđa
  • malo soka od pomorandže

4. deo:

  • 4 pudinga od vanile
  • 1 l mleka
  • 1 maslac (margarin)
  • oko 180 g šećera u prahu 

5. deo:

  • šlag od čokolade (ja sam koristila veliko pakovanje ,,C'' čokoladnog šlaga od 180 g)
 


Priprema:

* Pre svega bih vam preporučila da odmah na početku skuvate puding, kako bi se ohladio dok pripremate ostale sastojke. Četiri pudinga skuvati sa litrom mleka i 8 kašika šećera.

1 deo: Umutiti sneg od belanaca, dodati šećer, žumanca, orahe, brašno i prašak za pecivo. Sve lepo sjedinite, izlijte na papir za pečenje u pleh (ja sam koristila pravougaoni pleh veličine 50x30 cm) i pecite u rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
2. deo: Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati otopljenu čokoladu, keks i mleko. Sve sastojke sjediniti i rasporediti na ohlađenu koru. Stavite u frižider dok izrađujete treći deo.
3. deo: Sameljite suve smokve i suvo grožđe, dodajte onoliko soka od narandže koliko je potrebno da se smesa ujednači i da može da se razmazuje nožem. Ja sam stavila otprilike 100 ml soka. Rasporedite dobijenu smesu po torti. 
4. deo: U ohlađen puding dodati margarin i šećer u prahu, lepo umutiti i rasporediti na torti. 
5. deo: Umutiti šlag po uputstvu sa kesice, njime premazati tortu, i ukrasiti po želji.


Ja sam tortu pravila oko 3 sata, ali nije mi bilo teško da je napravim. Bila je prilično velika, ne tako visoka, taman kako volim. :) Jako je neobična zbog suvog voća koji se savršeno slaže sa ovim čokoladnim delom (mojim omiljenim). Šlag od čokolade mirisao je na sladoled i divno se uklopio sa ostalim delovima, i verujem da je on ovde mnogo bolji izbor od šlag pene, ili šlaga od vanile.

Nemojte da vas uplaši recept i ovi silni ,,delovi''. :) Mnogo je lakša za izradu nego što to izgleda na prvi pogled. Svi koji su imali prilike da je probaju su oduševljeni i tražili su recept.


Probajte i pišite mi utiske! :)))

Slobodno mi možete slati na facebook stranicu bloga svoje fotografije ove torte u vašoj izradi, i ja ću ih rado objaviti na stranici. :)



Prijatno! 
 

2 коментара: