Postoji li neko ko ne voli štrudle? :) Bile one
sa džemom, orasima, makom ili svežim voćem - ja ih obožavam! ^.^
Recept za ovu štrudlu već dugo imam u
svojoj svesci sa receptima, a verujem da sam ga pronašla u nekom časopisu. Vrlo
je jednostavna za izradu, a veoma ukusna. Ja sam malo preradila originalni
recept, povećala količinu nekih sastojaka, i sada ga i vama tako prenosim.
Za testo:
- oko 500 ml mleka
- 150 g šećera
- 30-50 ml ulja
- brašna po potrebi (kako biste dobili testo koje nije ni suviše meko ni tvrdo)
- 1 jaje
- kesica suvog kvasca (ili jedna supena kašika)
Za fil:
- 150 g melevnog keksa
- višnje po želji (200-300 g)
- 1 kesica vanilin šećera
- malo margarina (putera) za premazivanje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Suvi kvasac i šećer razmutite u mleku i ostavite da odstoji. Potom
dodajte umućeno jaje, ulje i postepeno dodajte brašno, pa zamesite testo i
ostavite da odstoji oko sat vremena. Isecite ga na četiri jednaka dela (možete
i na 3, ako želite da imate veće štrudle), i svaki razvucite oklagijom.
Izmešajte mleveni keks sa očišćenim višnjama i vanilin šećerom, pa tom smesom filujte
testo. Urolajte svaki deo i stavite u podmazan pleh (ili pleh obložen papirom
za pečenje) da malo naraste. Zatim pecite na 200 stepeni dok ne porumene.
Pečene štrudle premažite sa malo margarina ili putera. Pre služenja posuti šećerom u prahu.
Dobićete četiri manje štrudle, ali ako više
volite da budu deblje, možete od ove smese napraviti 3 veće. :) Izuzetno su
mekane, ukusne i neobične. Probajte i uverite se! ;) Slobodno mi možete slati
na facebook stranicu bloga svoje fotografije ovog kolača u vašoj izradi, i ja
ću ih rado objaviti na stranici.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар