Leto u knjigama

Leto je meni stvarno proleteleo! Valjda mu je zato i ime takvo, zato što proLETi. :) Ali, kada pogledam unazad, ima dosta knjiga koje sam uspela da pročitam za ta tri kratka meseca. Neću vam pisati o svim knjigama koje sam pročitala za to vreme, već sam odabrala devet njih, za koje smatram da su vredne pažnje. ♡


Pisaću po onom redosledu po kojem sam čitala knjige. Biće ovo jedan duži post, zato se fino smestite i uživajte! :)


Ne bih ovo mogla bez tebe - Brankica Damjanović


Ova knjiga jeste, kako to Brankica kaže, mlađa sestra knjige Dobro je... Crtice iz života, to tkanje finih misli, mudrosti i znanja koje je svoje čitaoce tražilo među korisnicima društvenih mreža, smešteno je u ove dve knjige koje i danas dotiču srca mnogih čitalaca, pružaju im utehu i nadu, umivaju blagošću i ljubavlju. Ovo nije knjiga koju ćete pročitati za jedno popodne, niti za dan-dva. Bar ja nisam mogla (niti želela) tako. Sve te kratke priče, crtice, nose neku poruku koju treba otkriti, razumeti, zapamtiti. Ne može se leteti preko njih. Svaka rečenica krije zrnce mudrosti koje vam lako može promaći ukoliko niste zaista spremni da ga vidite i da mu se posvetite. I kada ste dobro raspoloženi i kada baš niste - ova knjiga će vam prijati. Obavezno pokraj sebe imajte papir i olovku, jer ćete sigurno poželeti štošta da zapišete. A onda ćete shvatiti da je najisplativije kupiti knjigu. :) Ja sam ipak zapisala mnogo toga, a preneću vam samo neke citate.
Miris duše postiže se lepim mislima, osećanjem zajedništva sa drugim ljudima, potrebom da se svet učini boljim mestom i stalnim radom na profinjavanju sopstvenih misli, reči i dela.
Kad shvatiš da ti nijedan čovek na ovom svetu nije neprijatelj, konkurencija niti smetnja; kad prihvatiš svoje telo, društveni položaj i materijalni status bez osećaja krivice i stida; kad sve oko sebe vidiš kao šansu a ne prepreku, tad počinješ da budeš TI. I tad možeš da budeš sve što hoćeš. Samo ako znaš šta je to... Ako ne znaš, diši... Javiće se samo. Od buke sveta ne čujemo sebe. Utišaj buku, pojačaj sebe.
Nekad mi je bilo važno da sam lepa, a sad da mi je lepo. Kad ono, što mi je lepše, to sam lepša.
Jednom sam se našla u velikoj opasnosti. Umalo sam poverovala u kritiku nedobronamernog čoveka.
Želja da se dopadnemo je grč na našem lepom licu.

Za više informacija o knjigama možete posetiti sajt brankicadamjanovic.com, a ukoliko želite da uživate u divnim citatima iz knjiga i inspirativnim objavama, lajkujte njenu fejsbuk stranicu.  Knjigu možete naći u Delfi knjižarama.


 🌸

Molekuli - Ivan Tokin


Molekuli su zbirka priča Ivana Tokina objavljivanih u periodu od 2009. do 2015. godine, kao i do sada neobjavljenih priča. Većina njih pisana je za City Magazine. Tu su i fotografije koje prate ove priče, mada su u knjizi raspoređene nasumično (sem nekih), a nastale su u mnogo kraćem periodu nego što je to slučaj sa samim pričama.
Kao i kada je u pitanju Najnormalniji čovek na svetu (recenzija ovde), i ovu sam knjigu pročitala sa velikim uživanjem. Tokinovo pisanje je tako jednostavno, a opet - genijalno. Iz njegovih rečenica zrači iskrenost, mudrost, iskustvo, ljubav, smirenost. Njegove priče su poput razgovora sa najboljim prijateljem, nakon kojeg vam još uvek osmeh treperi na usnama a oči postaju sjajnije. Priče koje nas uče da se treba radovati malim stvarima (ne, to nije samo fraza), biti iskren prema sebi i prema drugima, uživati u životu, voleti, saosećati, biti dobar čovek. Ova knjiga oplemenjuje, stvara bolje ljude. Svakome bih je preporučila, a ja ću je, sigurna sam, čitati iznova i iznova.
Kažem da ne mora da se putuje avionom do života, do života ne mora da se stigne skupim kolima, a posebno ne mora da se uzme kredit. I kažem da su mnogi to zaboravili, a svi smo to znali, jer smo svi jednom bili deca.
Ima samo da budeš, bre, okej čovek, da uradiš ono što možeš, da radiš svoj posao, da uopšte ne misliš globalno, nego da budeš dobar prema ženi i deci, prema psu, prema kevi i ćaletu, prema onom komšiji što ti se parkira na mesto koje si ti izmislio da je tvoje i prema onom baji na poslu što misliš da je najgluplji na svetu. Prema onom pijancu što ti uđe u radnju i traži da jede za dž. Eto, to ima.
I da se nadaš da će za jedno šeststo godina svi to da urade. Jer ćemo onda malo da danemo dušom.
Svugde je dobro kad si sa sobom u dobrim odnosima. Jer sebe moraš da povedeš na svako mesto na koje odeš. Jer si to ti, i to je i najbolje i najgore i jedino što sigurno imaš za ceo život. To je sve ono od čega najviše strepiš i čemu se najviše nadaš. To si ti, i to je ono najbolje što ti se u životu desilo.
Krenuće nam kad naučimo da osluškujemo svoju dušu i da se ne ponašamo kao da je važno ono što uopšte nije važno. A to stvarno nije teško - samo se ne ponašaš kao da je važno ono što uopšte nije.
Ja sam očigledno neko ko misli da nešto može da isplanira, neko ko se uljuljkao u neku rutinu, rutinu koja na prvi pogled nekome može da izgleda kao sva sloboda ovog sveta. Ali sloboda i uljuljkivanje nisu ortaci. Oni su smrtni neprijatelji. Kad si uljuljkan u bilo koliko zanimljivu rutinu, nisi slobodan, sto posto.

Nedavno je iz izdavačke kuće Arete izašla još jedna Tokinova knjiga - Pas. Jedva čekam da je pročitam! Knjige Ivana Tokina možete naći u knjižarama Delfi, Dereta, Vulkan, ili naručiti putem sajta Knjizara.com


🌸

Umetnost vožnje po kiši - Gart Stajn



Ovo je knjiga koja me je oduševila! Jako poučna, a u isto vreme vrlo zanimljiva - pročitaćete je u jednom dahu! O njoj sam pisala na sajtu OutLoud, tako da se neću ovde ponavljati. Vi samo kliknite ovde i pročitajte detaljnu recenziju. :)

Izdavač knjige je Čarobna knjiga, a možete je naći u sledećim knjižarama: Delfi, Dobra knjiga, Bulevar books, Vulkan

🌸

No i ja - Delfina de Vigan
 

Knjiga namenjena mlađoj čitalačkoj publici. Interesantna priča, poučna i dirljiva, nateraće vas da je brzo pročitate. Meni se jako dopala. Preneću vam sažetak knjige: 
Lu je tinejdžerka iz Pariza koja ima IQ 160, OKP tendencije i majku koja godinama pati od depresije. Ali Lu će promeniti svoj život – i život svojih roditelja – usled školskog projekta o životu tinejdžera beskućnika. Tokom istraživanja, ona provodi vreme s njima, na ulici, gde upoznaje No. Rađa se iskreno prijateljstvo i Lu hrabro pita roditelje da prime No da živi s njima – začudo, oni pristaju. Njeno prisustvo će ih naterati da priznaju svoju tajnu i da se pomire s njom. Ali može li ta slabašna, novonastala porodica opstati kada prošlost koju No ima počne da je proganja?
Izdavač je Čarobna knjiga, a knjigu možete kupiti u knjižari Delfi i putem sajta Knjizara.com.


🌸

Stanarka napuštenog zamka - En Bronte


Najmlađa od sestara Bronte, En (ili Ana) Bronte, autorka je ovog, jednog od prvih feminističkih romana. Ovo je njen drugi, ujedno i poslednji roman. Neki su ga smatrali nedoličnim, među ostalima i Šarlota Bronte. Međutim, danas se ovaj roman smatra klasikom, a doživeo je i dve ekranizacije.
U centru zbivanja je prelepa Helen Grejam, tajanstvena neznanka koja se sa svojim sinčićem uselila u stari, napušteni zamak Vajldfel. Odmah privlači pažnju stanovnika svojom prefinjenošću, lepotom i elegancijom, ali i izvesnom drskošću i nedruželjubivošću. Svi se pitaju odakle je, zašto je došla, kakva je njena prošlost, a zatim počinju da nagađaju i šire glasine. Jedan će čovek, ipak, uspeti da zadobije njenu naklonost, a to je mladi zemljoposednik Gilbert. Međutim, zahvaljujući brojnim zlobnim glasinama i on počinje da sumnja u nju, te ona zbog toga odlučuje da mu da svoj dnevnik i tako ga uveri u neistinitost priča koje o njoj kruže. Time nas uvodi u jednu sasvim novu priču u kojoj ćemo saznati sve o njenoj prošlosti, pa i razlog njenog dolaska u stari zamak.
Iako velikog obima, ovo je roman koji se čita u jednom dahu. Pisan lepim rečenicama, fino ukrojenih priča, donoseći neke nove teme u to vreme, pa nije ni čudo što je, i pored mnogih neodobravanja na koje je naišao, ipak bio jako popularan. Meni se dopao!

Roman možete kupiti u knjižarama Vulkan i Delfi. Izdavač novog izdanja jeste Vulkan izdavaštvo.


🌸

Skerletno slovo - Natanijel Hotorn
 

Reč je o klasiku američke književnosti čija je radnja smeštena u istorijski tačan kontekst. Priča o grehu, krivici, (lažnom) moralu, ljubavi, zlobi, osveti. Vrlo interesantna i dirljiva , verujem da će vam se dopasti. I o njoj sam pisala na OutLoud, kliknite ovde za detaljnu recenziju.

Izdavač je Vulkan izdavaštvo, a možete je naći u Delfi i Vulkan knjižarama.

🌸

Slikar prolaznog sveta - Kazuo Išiguro


Samo malo nakon što sam o ovoj knjizi pisala za sajt OutLoud, Išiguro je proglašen za dobitnika Nobelove nagrade za književnost.  Reč je o britanskom piscu japanskog porekla, objavio je sedam romana, od kojih je najznačajniji - roman Ostaci dana, za koji je dobio Bukerovu nagradu. Knjiga Slikar prolaznog sveta takođe je doživela veliki uspeh. Meni se jako dopala ta toplina koja zrači iz nje, smirenost koja prati svaku rečenicu, lepota izraza... Moje celokupne utiske pročitajte ovde. 

Izdavač knjige je Dereta, a možete je pronaći i u sledećim knjižarama: Vulkan, Delfi, na sajtu Knjizara.com, kao i na sajtu internet knjižare - Sigma.
 
🌸

Ejmi Snou - Trejsi Ris


Knjiga koja ume da zadrži pažnju čitaoca, nekako je u isto vreme napeta i opuštajuća. Od samog početka uvlači vas u vrtlog događaja, te, nemate kud, do da knjigu pročitate do kraja. Radnja počinje kada osmogodišnja Orejlija, devojčica iz bogate porodice, u snegu pronađe bebu i odluči da je donese kući, uz molbu da je zadrže i da se staraju o njoj. I pored strogih roditelja, Orejlija uspeva da ostvari svoju zamisao, tako da sada sve svoje vreme posvećuje bebi (kojoj daje ime Ejmi), koja će, kada odraste, jedinog pravog prijatelja imati u njoj (Orejliji). Nakon Orejlijine prerane smrti, Ejmi mora da ode od kuće, naizgled prepuštena sama sebi. Ali, Orejlija je mislila na sve! Znajući da neće još dugo živeti, ostavila je Ejmi, pored mnogo novca, i pisma, koja su zapravo putokazi koji će je odvesti do otkrića i Oreljijine velike tajne. Iako na trenutke predvidiva, u osnovi je ovo vrlo interesantna priča, tako da sam sigurna da nećete moći da ispustite knjigu iz ruku. Toplo vam je preporučujem.

Izdavačka kuća Laguna je izdavač romana, a možete ga pronaći i u knjižarama Delfi, Sigma i na sajtu Knjizara.com.


🌸

Most preko večnosti - Ričard Bah


Potomak čuvenog kompozitora Johana Sebastijana Baha, pisac čuvenog romana Galeb Džonatan Livingston i strastveni ljubitelj aviona, oduvek je verovao u to da na svetu postoji samo jedna žena koja je njegova srodna duša, a ovaj roman je zapravo njegova autobiografija koja govori o potrazi za tom ženom. U prvom delu romana čitamo o njegovim neuspelim pokušajima da je pronađe, brojnim vezama sa ženama koje je u međuvremenu susretao, i sumnjama da njegova srodna duša  uopšte postoji. Upoznajemo se sa njegovim pogledima na svet, na život, na ljubav. Neću vam otkriti kako se njegova potraga završava, niti kako izgleda njegov život kasnije, jer će vam čitanje biti manje zanimljivo i lišeno napetosti i iščekivanja. Zbog toga vam i ne mogu baš pisati o radnji knjige, niti prepričavati je. Ukoliko vam, pak, ne smeta da saznate nešto više pre samog čitanja, svratite na sajtove knjižara koje sam vam ostavila na dnu teksta. :)
Ovaj roman pripada žanru popularne psihologije, tako da će se ljubiteljima iste sigurno dopasti, a, verujem i onima koji baš i ne vole ovaj žanr. Iako se može desiti da vam ponešto bude nerazumljivo, mislim da će vam se ova knjiga puna divnih poruka ipak dopasti. Ona vraća veru u ljubav, onu pravu, čistu ljubav između duša koje su predodređene da se sretnu, da zajedno uče i rastu kroz život. Ako ste se ikad osećali kao da ste sami na svetu prepunih stranaca; ako ste ikad osetili da vam nedostaje neko koga još niste sreli - poruku od vaše prave ljubavi naći ćete u ovoj divnoj knjizi.
Evo nekih citata koje sam ja izdvojila, i koji će vas možda naterati da pročitate knjigu. Nadam se da hoće. :)
U tome je suština učenja: poraz sam po sebi nije važan, važno je na koji se način gubi i kako se menjamo nakon poraza i koja znanja steknemo kroz njega i kako ih primenjujemo u sledećoj partiji. Poraz na neki čudan način znači pobedu.
Naša srodna duša je neko ko život donosi u život.
Da li sam, donevši odluku da volim, time izabrao život umesto smrti?
Ali na kraju nije ni važno da li se slažemo ili ne i ko je u pravu. Ono što je važno jeste šta se dešava između nas dvoje... da li se menjamo, da li rastemo i volimo jedno drugo sve više? To je ono što je važno.
Mi smo mostovi preko večnosti, nadvijamo se nad morem, upadamo u avanture radi sopstvenih zadovoljstava, proživljavamo misterije zabave radi, biramo katastrofe trijumfe izazove nemogućih rizika, testiramo sebe svaki put iz početka, učimo o ljubavi, ljubavi i LJUBAVI!

Izdavač je Vulkan izdavaštvo, a knjigu možete kupiti u knjižarama Delfi i Dereta.


Nadam se da vam se ovakvi tekstovi na blogu dopadaju, da ste uživali u čitanju i da sam u vama probudila želju za čitanjem knjiga. Volela bih da mi pišete (u komentarima ili na fejsbuk strani) da li ste i vi pročitali neke od ovih knjiga, ali i da mi preporučite neke svoje favorite.

♡♡♡

1 коментар:

  1. Draga Jelena, hvala na komentaru! ♡ Drago mi je da ti se dopao post. :) Hvala i na preporukama, odmah ću ih dodati na svoj spisak knjiga. ^.^

    ОдговориИзбриши