,,Udati se za Mocarta'' - Stefani Kauel



Istinita priča o mladom, talentovanom kompozitoru i pijanisti. Knjiga nam prikazuje emotivnu stranu njegove ličnosti, kao i brojne izazove na koje je nailazio tokom svog stvaralaštva, njegov odnos sa roditeljima i prijateljima.


U priču o Mocartu uvodi nas Sofija Veber, najmlađa od četiri sestre Veber. 1842. godina je, Salcburg. Sofija pripoveda biografu, gospodinu Novelu, o svom životu, vraćajući nas, najpre, u 1777. godinu, kada je u njen život, i život njene porodice ušao mladi Mocart.

,,Glavne junakinje su četiri sestre Veber. Dok se njihov otac, zaljubljenik u muziku, bori da obezbedi najnužnije za svakodnevni život, prepisujući note, a njihova majka u kuhinji potajno sastavlja liste poželjnih kandidata za zetove, one imaju svoje snove o budućnosti. A onda jedne večeri među njih ušeta mladić po imenu Volfgang Amadeus Mocart. Doba njegove slave je prošlo, on više nije čudo od deteta koje na princezinom krilu jede kolač od marcipana, već jedan od mnogobrojnih mladih muzičara koji se bore za milost vladara i plemića. Neprestano mu se čini da niko, pa ni njegov otac, ne može da mu oprosti što je odrastao. Četiri mlade žene, zaljubljene u njega, podstiču njegovu strast, ali i raskoš njegove muzike.
U ovoj čudesnoj priči prepliću se žudnja i strepnja, ambicija i osujećenost, ljubav i obaveze, nežnost i ljubomora, nada i strah''.

Roman prati živote četiri sestre Veber: Najstarije Jozefe, Alojzije, Konstance i Sofije. Svaka od njih ima svoju životnu priču, svoje nemire, strepnje, želje i svoja nadanja. A, s druge strane, tu su želje i namere njihove majke Marije Cecilije, koja ima planove za svaku od njih. Najtužnije je to što, kujući te planove, ona nimalo ne vodi računa o željama i osećanjima svojih kćeri.   


Mocart takođe pokušava da udovolji svojim roditeljima i da postupa onako kako oni to očekuju od njega:
,,Moji roditelji i sestra su uvek zalagali svoje živote za mene. Zamisli kako je teško kada to moraš da otplatiš''. 
Rastrzan je između svojih snova i potreba, i očekivanja svojih roditelja. Duboko u sebi oseća da je rođen za nešto više, da zaslužuje bolji život od onoga koji trenutno živi. To čudo od deteta, kako su ga nazivali dok je bio mali, kao da je svojim odrastanjem srušilo sve mostove koji su ga vodili do uspeha: 
,,Evo me ovde kako u 21-oj godini pokušavam da dostignem ono što sam bio kao mališan. Moj poštovani otac mislio je da obezbedi budućnost vodeći mene i sestru na turneje po celoj Evropi. Imao sam pet godina kada smo započeli turneju, štićenik s malom belom perikom''.
Mocartov život se na zanimljiv način prepliće sa životima četiri sestre Veber. Jedna od njih će, naposletku, zaista postati njegova žena. O kojoj sestri se radi možete videti ako odete na Wikipediju :), ali ja bih vam ipak preporučila da pročitate ovu zanimljivu knjigu. Videćete sa čime su se sve ove ličnosti suočavale, kakav je bio život tadašnjih devojaka i na kakve je sve poteškoće Mocart, koga danas smatramo jednim od najvećih svetskih kompozitora klasične muzike, nailazio na svom putu do uspeha. 


,,Udati se za Mocarta je priča o vremenu kada su plemkinje umirale od dosade, roditelji određivali budućnost dece prema sopstvenim interesima, čestite devojke imale samo dva izbora: manastir ili dobru udaju, a geniji nosili livreje plemića i večerali u kuhinji, posle slugu, a pre kuvara."

Jedna zanimljiva priča (još zanimljivijom je čini njena istinitost) koja nam iz jednog drugog ugla osvetljava život ovog muzičkog genija, istovremeno nam prikazujući živote ,,običnih'' ljudi koji se bore za svoju egzistenciju, sanjajući o nekom lepšem životu.

Da li ste već čitali ovu knjigu?

2 коментара:

  1. Nisam čitala ali zvuči zanimljivo! Uvek je interesantno saznati nešto novo o životima velikih genija, i tako ih približiti nama, običnim smrtnicima :)
    A radnje i živote iz daljih prošlosti obožavam!

    ОдговориИзбриши