Moj omiljeni namaz! Ukusan i zdrav, a možete
ga vrlo lako napraviti sami.
Potrebni sastojci:
200 g sirovih
leblebija
2 kašike
tahinija
sok od pola
limuna
voda u kojoj su
se kuvale leblebije (dodavati po potrebi)
suncokretovo ili
maslinovo ulje
beli luk u prahu
biber
so
Priprema:
Tahini ne kupujem, već pripremam sama.
To je vrlo lako i nije skupo, pa tako možete i vi. Na suvom tiganju pecite
željenu količinu susama, oko 2 minuta. Pazite da ne izgori. Zatim ga sameljite
sitno, u prah. Pomešati sa suncokretovim uljem da se dobije fina pasta.
Posoliti po ukusu. To je to, tahini pasta je spremna! Uvek je pravim neposredno
pre pripreme humusa.
Leblebiju potopiti u vodu
veče pre pripreme, poklopiti i ostaviti tako preko noći. Sutradan je ocediti i isprati, staviti u dublju šerpu,
preliti vodom i kuvati na
umerenoj temperaturi. Kuvajte je dok ne bude mekane, takoreći, pred
raspadanjem. Tek pred kraj kuvanja je malo posolite. Skuvane leblebiju ocedite
i prohladite. Pošto ljuspice, uglavnom, ne otpadnu tokom kuvanja, ja sva zrna
lepo oljuštim, kako bih dobila fin i gladak namaz. Tako očišćena zrna
leblebije možete samleti u nekom jačem secku, a možete ih i zgnječiti
viljuškom, jer su jako mekana.
Postepeno, po potrebi, dodajte vodu u
kojoj se leblebija kuvala. Zatim dodajte tahini i preostale sastojke. Sve lepo
sjedinite, probajte, pa ćete sami videti treba li povećati količinu nekog od
sastojaka. Najbolje je da odstoji nekoliko sati u
frižideru pre služenja, kako bi se svi ukusi lepo sjedinili.
Ja nekad koristim suncokretovo ulje,
nekad maslinovo, ali znajte da će maslinovo ulje dati jači ukus namazu, pa se
meni lično sviđa blaža verzija, sa neutralnim ukusom suncokretovog ulja. Ponekad stavim i koje zrno kima, ali to nije obavezan sastojak, pa ga slobodno možete
izostaviti ukoliko ga ne volite.
Uz humus najviše volim da jedem neki
domaći hleb, Naan, tortilje ili lepinjice. Volim da ga kombinujem sa ajvarom, a
nekad zagrejem malo ulja, dodam mu mlevenu papriku i time ga prelijem.
Detaljniji recept za humus, kao i mnoge
druge recepte, potražite na blogu Vegetarijanka
u kuhinji. ♡
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар