Humus (Namaz od leblebije)



Moj omiljeni namaz! Ukusan i zdrav, a možete ga vrlo lako napraviti sami


Potrebni sastojci:

200 g sirovih leblebija
2 kašike tahinija
sok od pola limuna
voda u kojoj su se kuvale leblebije (dodavati po potrebi)
suncokretovo ili maslinovo ulje
beli luk u prahu
biber
so

Priprema:

Tahini ne kupujem, već pripremam sama. To je vrlo lako i nije skupo, pa tako možete i vi. Na suvom tiganju pecite željenu količinu susama, oko 2 minuta. Pazite da ne izgori. Zatim ga sameljite sitno, u prah. Pomešati sa suncokretovim uljem da se dobije fina pasta. Posoliti po ukusu. To je to, tahini pasta je spremna! Uvek je pravim neposredno pre pripreme humusa.

Leblebiju potopiti u vodu veče pre pripreme, poklopiti i ostaviti tako preko noći. Sutradan je ocediti i isprati, staviti u dublju šerpu, preliti vodom i kuvati na umerenoj temperaturi. Kuvajte je dok ne bude mekane, takoreći, pred raspadanjem. Tek pred kraj kuvanja je malo posolite. Skuvane leblebiju ocedite i prohladite. Pošto ljuspice, uglavnom, ne otpadnu tokom kuvanja, ja sva zrna lepo oljuštim, kako bih dobila fin i gladak namaz. Tako očišćena zrna leblebije možete samleti u nekom jačem secku, a možete ih i zgnječiti viljuškom, jer su jako mekana.
Postepeno, po potrebi, dodajte vodu u kojoj se leblebija kuvala. Zatim dodajte tahini i preostale sastojke. Sve lepo sjedinite, probajte, pa ćete sami videti treba li povećati količinu nekog od sastojaka. Najbolje je da odstoji nekoliko sati u frižideru pre služenja, kako bi se svi ukusi lepo sjedinili.

Ja nekad koristim suncokretovo ulje, nekad maslinovo, ali znajte da će maslinovo ulje dati jači ukus namazu, pa se meni lično sviđa blaža verzija, sa neutralnim ukusom suncokretovog ulja. Ponekad stavim i koje zrno kima, ali to nije obavezan sastojak, pa ga slobodno možete izostaviti ukoliko ga ne volite.


Uz humus najviše volim da jedem neki domaći hleb, Naan, tortilje ili lepinjice. Volim da ga kombinujem sa ajvarom, a nekad zagrejem malo ulja, dodam mu mlevenu papriku i time ga prelijem.
 



Detaljniji recept za humus, kao i mnoge druge recepte, potražite na blogu Vegetarijanka u kuhinji


Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар