Sofi sapun Neven i Badem za osetljivu kožu


Konačno - sapun za lice po mojoj meri!


Moja ljubav prema prirodnim sapunima ne jenjava, posebno kada su u pitanju oni ručne izrade. Oni nose otisak svog tvorca, odišu toplinom, nisu industrijski savršeni i svi do jednog isti, ali su baš takvi meni još privlačniji i draži. 🌸



Nikada nisam slušala savete da lice ne treba prati sapunom. Naravno da ga ne bih prala onim ,,običnim'' sapunima sa jakim deterdžentima, parfemima, i još koječime, ali, prirodni sapuni su nešto drugo.
Pre više godina sam duže vreme koristila Sebamed sapun (koji, istina, nije klasičan sapun) po preporuci dermatologa i on je davao rezultate neko vreme, a onda je počeo da mi isušuje kožu. Zatim su na red došli razni gelovi i pene za umivanje, koji su funkcionisali sa manje ili više uspeha, dok se, pre, otprilike, dve godine nisam ponovo vratila sapunima. Međutim, ovoga puta birala sam prirodne. Bili su to Eco Product sapuni sa kozjim mlekom. Nikakav poseban efekat nisu imali na moje lice, ali, pošto nisu ni pravili nikakvu štetu, ja sam ih uvrstila u svakodnevnu negu. To druženje trajalo je do pre nekoliko meseci kada su bubuljice počele da mi ,,ulepšavaju'' lice, a sapun postao nemoćan pred njima. No, dobro, nema mesta očajavanju, ima još toliko prirodnih sapuna na našem tržištu. Na svu sreću, nisam morala dugo da lutam. Moj naredni izbor bio je baš ovaj Sofi sapun.


Sofi je radionica iz Novog Sada u kojoj se ručno proizvodi kozmetika od prirodnih sastojaka. O njihovim proizvodima sam dosta čitala na drugim blogovima i nisam naišla ni na jedan negativan komentar, baš naprotiv: sve same pohvale. Verovala sam tuđim rečima, ali sada sam se i sama uverila da su ovi sapuni najbolji od svih koje sam do sada probala. Počevši od ambalaže koju ne možete da ne primetite. Njen dizajn je jednostavan, ali vrlo efektan, tako da se odmah izdvaja među društvancetom na policama drogerija. 😄 Dva dana mi je sapun stajao neraspakovan, držala sam ga na polici sa knjigama kao ukras. 😊


Iz Sofi radionice kažu da se trude da koriste prirodne sirovine gde god je to moguće, a tu su pečati koji nam garantuju koliko ih ima u svakom njihovom proizvodu. U njihovim proizvodima nema životinjske masti, stabilizatora, veštačkih antioksidanasa, fiksatora mirisa, pigmenata koji nisu bezbedni. Većina proizvoda je pogodna za vegane. Nisu testirani na žvotinjama. 💗 Na njihovom sajtu možete naći lepo pobrojane sirovine koje koriste i ulogu koju one imaju u nezi kože.


Sapun teži čitavih 130 grama. Možda na prvi pogled deluje malo glomazno i čini vam se da je malo nezgodno rukovati njime, ali nije tako. Ja ga koristim samo za lice, pa mi možda zbog toga ne smeta. Ali, lep je baš ovakav kakav jeste, i meni na oko mnogo lepši od klasičnih, manjih sapuna.

Predivnog je mirisa: prirodnog, cvetnog i čistog. Nije tu samo miris nevena. Zasluge za divnu aromu odnose i etarska ulja prisutna u sapunu. Komadići nevena koji se stidljivo pomaljaju na površini sapuna čine ga vizuelno još primamljivijim, i podsećaju nas na lepotu prirodnog i jednostavnog.  


Stvara finu, bogatu penu, kremastu i nežnu. Do skoro mi nije isušivao lice, ali sa dolaskom zime koža postaje suvlja, pa ga sada koristim jednom dnevno kako bih izbegla dodatno isušivanje kože. To bih uradila sa bilo kojom umivalicom, prosto smatram da ne moram svakodnevno i ujutru i uveče ,,maltretirati'' lice tolikim pranjem. Neki tonik ili micelarna voda (plus obična 😁) su mi ujutru savim dovoljni. Sapun volim da ostavim za večernju rutinu. 🌙
Otkako koristim ovaj sapun, a tome ima dva meseca, nisam imala, ranije u postovima spominjane, akne koje traju danima. Sofi čarobnjak ih saseče u korenu! Odmah pošto primetim da počinje stvaranje neke potkožne bubuljice, ja pri pranju lica posebnu pažnju posvetim tom mestu, malo energičnije sapunjam taj deo lica, i bubuljica je već sutradan manja. Tako radim sve dok bubuljica ne nestane potpuno. Ona se svakodnevno smanjuje po malo, dok ne iščezne u potpunosti. Divota! Kod mene se sapun dosta sporo troši, pa nakon 2 meseca svakodnevnog korišćenja izgleda ovako:


Sofi radionica ne proizvodi samo sapune, kojih, uzgred, ima čak 9 različitih. Tu su i balzami za usne (mene onaj sa mirisom čokolade strpljivo čeka), zatim prirodne kupke, prirodna ulja (ja svakodnevno koristim Grejp masažno ulje), prirodni dezodoransi i prirodne maske. Posetite njihov sajt i tamo ćete pronaći sve njihove proizvode koje možete kupiti i preko njihove onlajn prodavnice. Tamo je ovaj sapun trenutno na popustu od 20%, (kao i onda u Lilly-ju, kada sam ga kupila, a svi Sofi sapuni bili na popustu) i košta 222, 00 dinara. Sofi ima i svoju facebook stranicu, pa, lajkujte, ukoliko želite biti u toku sa novostima iz njihove radionice.

Bila sam pred velikom dilemom koji od svih ovih divnih sapuna odabrati, ali opredelila sam se baš za ovaj jer me je privuklo to što se u njemu nalaze slobodna ulja nevena i badema koja nisu saponifikovana tj, hemijski tretirana, već se kao slobodna nalaze u sapunu. Oni time garantuju meku kožu, a garantujem je i ja, jer je koža stvarno vrlo meka na dodir nakon pranja.


Svakako imam želju da probam i ostale sapune, a pošto ne mogu da čekam da potrošim ovaj (ko zna kada će to biti 😂), uzeću neki za tuširanje. Najviše me mami ovaj sa čokoladom i pomorandžom. Ali sigurno se neću na njemu zaustaviti. Uopšte ne sumnjam da su svi divni. 😊

Evo, za kraj, liste sastojaka:



 Da li ste probali Sofi sapune, ili neki drugi proizvod iz Sofi radionice?









13 коментара:

  1. Najbolji je osećaj kada pronađeš nešto šti ti odgovara i po efektu, i po ceni i po dostupnosti!
    Nikada nisam probala Sofi sapune na licu ali za tuširanje jesam i bili su odlični. Meni su oba koja sam imala mirisali na Negro bombone :)
    Dezodorans je isto bio dobar, a balzame za usne baš želim da probam! Šteta što ih ne drže u Lillyju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, da, ispunjava sve kriterijume! :)
      Dezodorans mi je isto u planu. Balzam još nisam probala, ne znam koji bih pre, imam zalihe. :) Nisam znala da ih nema u Lilly-ju... :/ Verovatno ni u dm-u? Ja ih nisam viđala.

      Избриши
    2. Nema ih nigde, bar kod nas :(

      Избриши
    3. Hajde da se nadamo da će ih uskoro biti. :)

      Избриши
    4. Ja sam probala većinu proizvoda i obožavam ih :) Balzame za usne, bršljan ulje, dezodoranse, zatim maska sa aktivnim ugljem, skoro sve sapune.. Za nas u Novom Sadu je lakše, jer su otvorili super radnjicu u centru i mnogo više volim direktno kod njih da kupujem, tako da nisam ni obratila pažnju da li su još uvek u većim radnjama..

      Избриши
    5. Divno, sve same lepe reči, izgleda da sa njima nema greške. :)
      Svakako... Ja sam u Lilly-ju videla svega nekoliko vrsti sapuna, možda dve, tri, tada kada sam kupovala. Videla sam i dezodoranse, a za ostalo nisam sigurna. Blago tebi! :D

      Избриши
    6. U mom gradu u Liliju nema ništa od Sofi, Althea...
      Probala sam baš taj za tuširanje, miris se jedva osjeti, ali dobro pjeni.
      Meni je, na žalost, izazvao bubuljice po dekolteu, ali je to kod mene standardni problem sa svim što je komedogeno.
      Dekolte sad čistim isključivo čime i lice, a to je trenutno Exfoliac pročišćavajući gel za umivanje.

      I ja bih voljela da probam njihove balzame, moja drugarica kaže da su super kao i maska za lice :).

      Избриши
    7. Hvala na podeljenim utiscima! :)
      Meni Sofi nije izazvao takve probleme, ali, to je individualna stvar. Imaju oni internet prodavnicu, možeš ih pitatai putem fb stranice kako to funkcioniše, gde šalju, i ostalo što te zanima. :)
      Nisam probala nijedan Exfoliac proizvod, nekako, nikad nisam ni pomislila da probam nešto njihovo... Što ne znači da nisu dobri, možda nekad i probam, sve zavisi od sastava proizvoda. ;)

      Избриши
    8. Znam ja za Sofi sajt, nego više volim da odem u radnju i prebiram :).

      Exfoliac je linija kozmetičke kuće Noreva namjenjena isključivo masnoj i problematičnoj koži. Ako tvoja nije takva, onda nemoj ni da isprobavaš.

      Ja uglavnom koristim prirodnu kozmetiku, ali kad u njoj ne mogu da pronađem adekvatnu njegu i tretman određenih problema, koristim dermokozmetiku.

      Exfoliac je sjajna linija, u njezi mog lica zauzima veći udio, a proizvodi bez kojih ne mogu su njihova tonirana krema (moj savršeni puder!) i piling za lice sa AHA kiselinama koje veoma pogoduju masnoj koži. Ne smijem da zaboravim ni njihovu rekonstruktivnu kremu sa visokim udjelom aktivnih principa kao što su ceramidi (vit. B3), esencijalne masne kiseline i ši puter. Sjajna "zimska" krema za masnu kožu.

      Imam svašta od njih a sledeće na redu je losion protiv akni na leđima, ramenima i dekolteu.
      To je problem sa kojim nikako nisam uspjela da se izborim, pa ni prirodnom kozmetikom.

      Nijedan od proizvoda koje imam ne sadrži parabene. Eto, to su neke moje preporuke od ovog što koristim već duže vrijeme, za sve koji imaju moj tip kože :).

      Избриши
    9. Da li i ti možda pišeš neki blog? :D Komentari su ti baš detaljni, hvala ti! ^_^
      Moraću da razmotrim Exfoliac, mada, ja kada imam neki ,,problem'' gde prirodna kozmetika ne pomaže, okrenem se Eucerinu. Ali, baš ću da uporedim sastojke ovih dveju linija...
      Hvala ti mnogo na preporukama, nadam se da će pomoći onima sa problematičnom kožom. :*

      Избриши
    10. Eucerin je svakako ime koje uliva povjerenje :). I ja sam koristila i koristim njihove proizvode, ljeti je Eucerin moj izbor za zaštitu od UV zračenja, a ovog ljeta planiram da ga kombinujem sa Exfoliac matirajućim fluidom sa SPF 50.
      Zaštita od fotostarenja i opasnog zračenja je apsolutni imperativ za mene i tada prirodnoj kozmetici ne mogu dati prednost..

      Hvala za komplimente, nemam blog, možda je u pitanju profesionalna deformacija :). Filolog sam po struci a profesor po zanimanju pa moram da "davim", uđe u krv :D!

      Pratim tvoj blog jer recenziraš kozmetiku koju volim i koristim, a drago mi je što vas je sve više koji propagirate prirodnu kozmetiku, drugačiji koncept i pristup.
      Osjetim iskrenost u tvojim recenzijama, a meni je važno da autorke blogova ne zvuče kao PR službe određenih brendova jer onda gubim interesovanje za čitanjem.

      Ali, ni prirodna kozmetika nije lišena nedostataka,ima svoja ograničenja, a nije ni potpuno bezbjedna, naročito u domenu domaće nesertifikovane kozmetike zbog nepostojećih standarda i zakonskih regulativa koje bi unjele bolju kontrolu kvaliteta, proizvodnje pa i porjekla sastojaka.
      Dakle, u tom smislu ne treba biti isključiv ni po pitanju sastojaka, mnogi od "ozloglašenih" su neutemeljeno "osuđeni", bez čvrstog stava i dokaza u naučnim krugovima.Treba koristiti ono što nam odgovara, birati pametno, biti informisan potrošač.

      Zato smatram da je bitno to stalno naglašavati i biti oprezan u biranju proizvoda i brendova.

      Избриши
    11. Da, potpuno sam saglasna sa tobom, treba voditi računa i pažljivo čitati sastojke. Meni je to postala navika. Posebno kada se radi o nesertifikovanoj prirodnoj kozmetici. Ali, vremenom vidim kojim brendovima mogu da verujem. :)

      Oh, pa to je divno! I ja sam filolog po struci! :D Znala sam da ima nešto, baš su mi se dopali tvoji komentari. ^.^
      Svrha bloga i jeste da pomogne čitaocima pri odabiru kozmetičkih preparata, i ja se mnogo radujem kada pročitam ovako nešto. Hvala na poverenju. 💗

      Избриши
  2. Hvala. ^.^ Sapuni su divni, a traju, traju... Naročito kada se koriste samo za lice. Ah, dezodorans ću morati da probam! Privukao me je još onda kada sam kod tebe čitala o njemu. :*

    ОдговориИзбриши